Monday 13 February 2012

Daging Kicap Black Paper

Ini pon antara my favourite dish, 
bukan setakat sedap untuk ditelan, 
tapi cepat untuk dimasak, 
bahan-bahan senang nak beli kat mana-mana kedai runcit
memandangkan budak kecik Ucop tu bukan kena jaga pakai ekor mata je,
kene pakai kaki dan tangan kekadang sampai kena guna tenaga dari dalam badan..

tee...heeee ^______^

Bahan-bahan

Daging

 Halia (tumbuk sampai lumat)
Bawang Holland (Hiris dadu)
Kentang (hiris ikut suka hati)
Carrot (Potong ala-ala macam kat kedai tu)
Cili Besar (Aku memang suka letak cili besar warna MERAH)

Biji Lada Hitam (50 sen je rege dia, beli kat kedai dekat umah)
Tumbuk sampai lumat dengan lesung,
jangan pakai tangan
kang tak pasal-pasal ada yang masuk hospital lak

Last But not Least
Kicap (Pic takde tapi harap sume orang kenal kicap kot)







Kalau nak jadi
SEDAP
 YUMMYLICIOUS
JUICY
(budget macam orang lain tak tau je, poyo je mama ucop ni)
Perap sekejap daging tu dengan bahan-bahan kat atas tadi.
Eyhhhhhh..bukan semua
Cuma perap dengan halia, lada hitam dengan kicap
ini la ghopenye...




Bila agak-agak dah lama perap
Apalagi?
Pergi panaskan kuali
Masukkan minyak sikit
Tumis bawang tu
Then masuk perapan daging tadi
Tutup kuali tu sekejap
Guna api perlahan
v
v
v
v
v
tik tok tik tok
v
v
v
v
v
Masukkan bahan-bahan yang lain tu
Biarkan sekejap
tak payah letak garam
Kicap kan dah cukup perasa
v
v
v
v
v
tik tok tik tok
v
v
v
v
v
Da boleh makan dah...jom makan...
Try Jangan tak Try
Kalau dah pernah buat pon, try buat lagi
(saiko betol aku ni!!!)

(",) Yoboseyo (",)



My Stick Family from WiddlyTinks.com


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...