Tuesday, 31 January 2012

LiFe In KoRea_basic expression

Suke tak tengok cite Korea?
v
v
v
v
Suke...suke..sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
v
v
v
v
v
Nak tak belajar bahasa dorang?
v
v
v
v
v
Taknak lah..kan susah nak sebut..berbelit lidah!!
v
v
v
v
v
Tak nak sudah!!! (jangan scroll ke bawah lagi)
v
v
v
v
v
 Eyh..eyh..tapi saya nak tau jugak..die taknak, pilantak la die..
v
v
v
v
v
(",) (",) (",)
Jom..jom..jom...
Aku tak tau banyak...tapi bolehlah kalau nak 
buat-buat stok berlagak konon-konon pandai korean..
^____________________________^




Basic Expressions

Good Morning__________Annyong Haseyo

Good Bye__________Annyonghi Kasayo

Good Night__________Annyonghi Jumushipsiyo

Hello__________Yoboseyo

How Are You__________Ottoshimnikka

Yes__________Ne

No__________Aniyo

Thank You__________Kamsahamnida

I Am Sorry__________Mianhamnida

*****

As Simple As ABC...^______^






My Stick Family from WiddlyTinks.com

Monday, 30 January 2012

Era 1982-an

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Era itu semakin menghampiri angka 30
Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk......
(terus jatuh pengsan)
v
v
v
v
v
Sekian dulu...mmuahhhhh ;-*
(sumber : MoMo)



My Stick Family from WiddlyTinks.com

Thursday, 26 January 2012

Bila Tak Jumpa! Panik! Gelabah!

Alamak!
Mana aku letak ni?
Habislah aku!
Matilah aku!!!!
Apa aku nak buat ni?
Tak boleh ganti dah mende ni??
Tangan sibuk duk garu-garu kepala yang tak gatal tuh
Mata berpinar-pinar tengok bawah meja, dalam laci, belakang almari
Tapi...
Tak jumpa jugak....!!
HABIS la aku dow!
STRESS wei!!!
Muka pon ketat je...
Memang la ketat
Dah tak jumpa....
Last-last
Nangis..sob..sob...sob
(nangis la ko sampai pengsan)
Aik, ape pasal cakap camtu???
Dah yang ko gelabah macam gila meroyan tu apesal?
Eyh..eyh..please eyh, aku belum gila lagi, cuma otak separuh mati je sebab takleh pikir ape-ape dah!!!
Ko boleh tolong aku ke?
Aku takleh tapi dengan izin Allah S.W.T.
InsyaAllah...
Cuba ko tarik nafas perlahan-lahan, 
be COOL, 
then baca surah Al-LAHAB (AL-MASAD)
Kenapa aku nak bace? (dasar perangai degil macam hantu, banyak tanya plak!!ahaks)
Baca la dulu sampai habis...
Cuba cari barang or mende yang hilang tu sambil baca surah ni
Baca dan ulang banyak kali
InsyaAllah... Ko boleh jumpa APA yang ko carik tuh
v
v
v
v
v
????????
v
v
v
v
v
Cuba lah dulu
Sebab aku pernah buat dulu
Aku tau ni pon dari member aku ni...
Sila fokus...
Nampak tak? nampak tak?
Itulah member aku
Shahrizan itulah nama diberi
(aku panggil ngihjan je....'version' aku)
Syukur sangat...
Sebab tu aku nak share ilmu yang ni kat sini
SELAMAT MENCUBA
~ADIOS~

My Stick Family from WiddlyTinks.com

Friday, 20 January 2012

my baby eusof's story-mory

Apalah entri tanpa gambar...macam makan ikan tanpa nasi je.. (ade kaitan ke?) hehehe.
So, daripada aku sorok je gambar ucop kat dalam folder 'personal liyen' tu, baik aku tayangkan kat sini. eyh, Chewah!!!..budget ada orang tengok..hihihi..ape-ape je la mama ko ni ucop.
Kalau nak tengok, sila scroll kepala mouse anda, jika TIDAK berminat, sila FULL STOP, NO ENTRY!!!  (hamboih, garang bukan main)...acah jeeee....
v
v
v
v
v
v
v
v
Aku suka nak letak gambar budak kecik  UCOP ni kat sini, once he is not a baby anymore, he can read all the entries which are related with him, so he will know that his mama really love him till her last breath. 
Amboi!!! drama tol la mama ni kan ucop.
hahahaha

Budak Ucop yang aku maksudkan, inilah dia sekarang...
Pesanan penaja_(sila abaikan messy2x yang kat belakang tu, ahaks!)
He is now around 7 months plus-plus...only 2-3 days left, he will turn to 8 months.
Update : Ucop dah angkat badan dia semalam..nak merangkak la tu.
Ala..la..ucop, kenapa ko gelak hah, mama tak buat lawak tau.
(tetibe je hihihi)
Maybe ucop little bit slow among others
Orang lain dah menapak, ucop baru nak merangkak hihihi
Takpe ucop, mama tetap sayangkan ucop
(macam ko je sorang ada anak kan..ahaks)
Tapi..tapi....ucop dah tumbuh gigi tau, dah keluar DUA batang gigi dia.
(Bangga lain macam je mama ko ni ucop)
Bagi muntah sama dia, uwek-uweks!!!
huhuhu
Tapi susah la nak snap gamba gigi budak Ucop ni
Ke kanan, ke kiri kepala dia 
bila aku cuba pegang dagu nak ngangakan mulut budak kecik ni
Bukan main susah!!!
Mengah mama ko ucop
Nasib baik ko tak pandai jalan lagi
Kalau tak mesti ko dah bukak pintu rumah
dan lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
(mama kau ber'drama' lagi hihihi)
Ucop tau tak???
(tak tau la mama.....) 
ala..ala..comelnyer kalo budak kecik ni dah boleh jawab macam tu..hihi (drama sangattttttt..uweks)
Ucop dah boleh cakap 'mak'
(eyh..eyh..ye ke...? ke tu dalam kepala hotak mama ko je ni ucop, abaikan)
tapi sejak bila mama jadi mak
takpe....
mamakan sayangkan ucop
hihihi
v
v
v
v
v
Ucop tau tak???
Ucop geleng kepala beria-ria bila mama nak suapkan bubur
Kenapa ucop???
Tak sedap ke bubur mama buat ni???
(tak tedap la mama....)
ha, padan muka ko kalau betul-betul anak ko cakap camtu, ahaks!
mesti la die geleng, ko tak nampak perut dia tu...
 Ucop tau tak???
Apalagi mama kau ni...ahaks!
Ucop dah pandai marah 
kalau mama atau nenek stop nyanyi lagu-lagu islam
masa nak tidurkan ucop
ingat dah tido rupa-rupanya tidak lagi hihihi
v
v
v
v
v
Ucop dah boleh ikut mama nyanyi lagu-lagu tido ucop
biarpon mama tak paham apa yang ucop sebut
tapi yang konpom ucop nyanyi version ucop
sape yang pedulikan ucop
v
v
v
v
v
Ucop dah pandai me'repair' barang-barang kat rumah
Sampai terkoyak lampu 'pocong' IKEA mama tu 
takpe Ucop
Ucop kan 'repair' version ucop
(dalam hati mama, tiada sape yang tau Grrrrrrr......)
Bangga mama kau tau ahaks!
v
v
v
v
v
Ucop...
Mama sayang Ucop tau
Papa pon sayang Ucop
Nenek dan Atuk pon sayang kan Ucop
Ibu dan Abah pon sayangkan Ucop
Pakngah dan Makngah sayang Ucop jugak
Pak Anjang dan Pak Su (biarpon dorang tak pernah tunjuk)
dorang pon sayangkan Ucop (kena paksa sayang Ucop hihihi)
Sume-sume sayangkan Ucop
Tapi......
Mama sayang Ucop lebih dari dorang-dorang ni sume tau
(hasad dengki tol la mama ko ni Ucop)



zwani.com myspace graphic comments
Myspace I Love You Graphics

Tuesday, 17 January 2012

BBQ 2D1N Janda Baik

Bumi Hijau ini memang AMAT menenangkan. Buktinya....
Bertambah-tambah la tenang bila ada...
Air sungai yang jernih, sejuk plak tu.
Kat mana lagi kalau tak di Zaini Guest House Janda Baik Bentong, memang terbaik.

The story begin......

Eyh! Tetiba aku BLUR camne nak start cerita ni. Tengah kering idea ni. ok, ok, relaks mama ucop, ko bukan kena jawab periksa pon. ko cume kena tekan keyboard ko, buat ayat sempoi-sempoi, itu je.

Kalau bukan sebab Ijan dan Hana a.k.a 'menantu' aku tu buat choice nak tidur kat khemah mesti aku tak dapat join pegi BBQ kat sini. Hihihi, baikkan dorang..
Nilah muka 'dorang' tu...jangan pelik plak kenapa dorang pakai macam ni, sibuk nak pergi terjun kat sungai betul-betul sebelah chalet aku tapi sebelum terjun dorang menyibukkan diri dekat 'open dapur' dulu. Asal aku bagi nama open dapur, dah memang dapur tu kat luar pon, complete... siap ngan peti ais lagi.

Trip kali ni, aku bawak mak aku sekali, member-member opis aku semua sporting, so dorang tak kesah pon sesape ikut, asal ko bayar mana yang patut, kira ok la.(Tapi mana aku tau dorang tak kesah hah, suka hati ko je hihihihi)
ha...nilah mak aku dengan cucu kesayangan dia(ceh, budget anak ko 'kesayangan' plak, perasan je mama ko ni ucop hihihihi) dan kat belakang tu, tempat family aku tidur, privacy chalet. Yang privacy ni harga dia untuk 1 malam dalam RM60 tapi chalet yang satu ni agak jauh sikit dari yang lain-lain, dah nama privacy kan. Toilet die yang kat belakang tu (sila rujuk gambar di atas), buat dengan buluh lagi dan aku ada pesanan untuk owner chalet ni.

"Sila betulkan buluh-buluh yang tertanggal itu supaya bilik air itu dia berlubang lagi"

Hahaha, kerek tak aku? Tapi sebenarnya thrill je bila bilik air berlobang-lobang ni ngeh3x. Siang tak bole pakai tapi malam..LINE CLEAR hahahahaha. So kalau nak tidur pakai kelambu, boleh mintak, takde kena bayar pon, sebab tu complimentary. Untuk sesiapa yang nak pegi kat sini lepas ni, dinasihatkan membawa ubat nyamuk elektrik (kenapa elektrik?) Kan chalet tu kayu, kang kalau terbakar sapa yang susah??? Pepandailah jawab. Nyamuk tak banyak ada dalam 2-3 ekor je hihihihi.

Malam tu, kitaorang buat BBQ, semua ada, lamb bbq, chicken bbq, fish bbq, shell bbq...memang sedaplah, wife HEZRUL yang marinate sume-sume ni. Ulps, baru teringat nak mintak resepi...!!! tetibe je aku ni.....


Air asam tu plak, Adzad yang buat, Adzad bukan perempuan tau tapi lelaki..hihihi, ayah pada 3 orang anak yang comel-comel belaka. Bertambah sedap sebab siap ada yang masak nasi lagi tu, satu periuk masak nasi, dah macam kenduri aku rasa. Erm...aku? Aku buat apa lagi, mestilah aku buat makanan habis masuk dalam perut. 
Nampak tak? tu lah aku yang aku buat...hehehe, padahal tu aku berlakon je, kalau aku yang ukur air nasi ni, entah apa jadi nanti ngan nasi ni, nasib baik ada dua orang kakak-kakak yang sporting ni. Memang terbaekkkkkkkk.......

View kat sini, wow..hijaunya
 Hijau je sekeliling kitaorang tu. Tak puas hati, nak tengok lagi, ada..ada..jap eyh....



 
Memang cantikkan (bagi sesape yang suka suasana-suasana ala-ala kampung), kampung yang sangat pure kan. Memang BEST... rasa macam tak nak balik je...

Tapi kena jugak balik, sebelum balik, makan dan mandi dulu...

 Happy sangat kat sini, dan Alhamdulillah trip ni berjaya..yeahhhhhhhhh!!!!! Next time buat lagi tau.
Masa ni kitaorang tengah packing nak balik dan ijan sempat jenguk ucop kat tingkap, dia baru naik la tu, nampak tak ijan tengah basah lencun... Kat luar tu ada sungai tapi dalam gambar ni tak jelas la plak..hihihi
 Sempat lagi tu nak tunjuk katil dalam chalet aku ni, simple je.....nilah tempat tido ucop ngan nenek dia.
Dah siap packing da. Jom balik........(",) (",) (",)
14-15 Jan 2012
~Adios~

My Stick Family from WiddlyTinks.com

Thursday, 12 January 2012

TENSION

Mama: Ucop tau tak mama ter 'delete' entry psl ucop tumbuh gigi tu?

Ucop : atha...da..da...

Mama : Mama stress ni, terus hilang mood mama tau!

Ucop: (pandang aku sambil terkebil-kebil)

Mama: Ucop paham  tak?

Ucop: Ah..ah..tha..da...da...tat..tat..da

Mama: ????? takpelah ucop.ucop bukan paham pon = (

Ucop : takde respon dan mulut muncung

Mama :jom main ngan mama, ba..chak..baaa..chak!! (tetiba je mama kau ni ucop)

video

************

Mission

Cant Wait To SEE the TEETH Growing Bigger
being a 'mama' kan
tu yang makin poyo tu
hihihi
***
Alhamdulillah
my lil eusof very strong
 struggle himself for the first tooth
and he made it
***
Baik FULL STOP sekarang sebelum lagi banyak aku mengarut..ADIOS

My Stick Family from WiddlyTinks.com

Wednesday, 11 January 2012

Resepi SPESEL Untuk Surprise Party


Happy Birthday Layola a.k.a Kak Tul yang keeeeeee...........berapa ntah aku pon tak tau hihihihi. Honestly aku ni bukan orang yang senang ingat birthday orang, silap-silap!!! bukan tak ingat tapi tak perasan so nasib baik la ada si Syai 'Zalek' dengan si 'G'. Tak rugi dapat kawan macam dorang ni. Kalau tengok muka memang la dorang ni tak nampak innocent sangat tapi dalam hati banyak baik wo(byk betul aku puji, ade ape-ape ke heheheh). Jap aku cek kalo aku ada tak snap muka budak dua orang ni.
v
v
v
2 saat kemudian
v
v
v
ada pon..tu yang bawah tu
v
v
v

Ikutkan hati aku nak tambah tanduk warna merah kat kepala-kepala dorang tapi next time la ahaks!


dan dua orang ini jugak la yang buatkan Macaroni Colourful (aku mention colourful sebab makaroni tu ada kaler hijau ngan oren) berkuahkan Sardin (bukan sebarang sardin tau, siap ada cheddar cheese lagi) spesel untuk Layola's party.(perasan tak aku kalerkan setiap nama LAYOLA sebab budak ni memang sangat sukakan PINK, nasib baik la Myvi xde jual yang kaler LIGHT PINK, kalau tak mesti LAYOLA da beli syeh!)

Resepi Makaroni SYAI Cheese Sardin Colourful (memandai je aku bagi nama ni ahaks!)
v
v
v
v
v
Bahan A _by Chef Zalek
Makaroni Calourful (rebus sampai dia masak)

 Nampak tak kaler hijau ngan oren tu, colourful kan
v
v
v
v
v
Bahan B_by Chef G
Sardin
Bawang Holland
Cheddar Cheese
Capsicum
Cili Api
Sos Tiram
Button Mushroom
Garam secukupnya

Cara memasak Bahan B
Asingkan Sardin daripada kuahnya dan goreng terlebih dahulu (tips bagi mengelakkan hanyir)
Tumis semua bahan-bahan seperti di atas bersama kuah sardin
dah siap da...
Ini la rupenye...
Yummmy..yummy...

Jom Makan...

Look VERY delicious.. ^__^

Hope Layola SURPRISE sangatttt dengan SURPRISE PARTY ni (mata pandang atas tangan kat bahu) hihihihi. Aku on behalf orang yang plan party birthday untuk LAYOLA mengucapkan terima kasih banyak-banyak kepada semua yang attend party ni dan berjaya menghabiskan makanan yang ada...ahaks!

Kek itu di sponsor oleh bos-bos layola (hihihi, ini pon aku bagitau..betapa completenye entri ini hihihi)

Eyh tu je ke gambar..? ada lagi la...cube tengok bawah tu..
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Again,
Happy Birthday LAYOLA
Hope its as awesome as you are
and may all your birthday wishes come true
Luv Ya ♥


My Stick Family from WiddlyTinks.com

Thursday, 5 January 2012

Holiday Trip of Ours Part II

Here we are again, with another holiday trip.Holiday yang ini pon di luar jangkaan aku, bila rumah semua dah siap kemas, sampah yang menimbun dah buang, breakfast pagi pon da buat..duduk la melepak-lepak depan tv tengok ulangan mega maharaja lawak part jozan before pengumuman dan gelak besar-besar macam  baru tengok part tu for the first time padahal aku rasa kitaorang dah tengok lebih dari sepuluh kali kot... "mari! mari bergembira, bersama-sama, di...di maharaja lawak megaaaaaa~~~~~~~" kahkahkahkahkah. Bila part paling lawak ni dah habis mula lah melopong tak tau nak buat apa dah. Tu yang tetiba ade idea nak pergi bercuti 2D1N tapi nak pergi mana? Cameron ke, Port Dickson..ke rumah je (apekejadahnye duduk dalam rumah saje) hurmmmmm...

Tik tok! Tik Tok! Tik Tok! Aku senyap, Fairus pon senyap, ucop plak sibuk main dalam walker dia... still berfikir nak pegi mana ek.... tangan masing-masing laju je tekan handphone tengok rate hotel kat  internet. At last we decided to choose..........................(scroll down)
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Ta..daaaaaaaaa...GLORY BEACH RESORT Port Dickson. Model tak berbayar kat atas tu family adik aku yang bernama CHUBBY hihihihihihi.... Rate for 3 bedrooms apartment is RM310, plus minus dengan goverment discount dapatlah dalam RM250. Okay la kan.

Macam mana dengan bilik? Kalo aku, aku bagi 5 dari 10. Masuk-masuk je, lantai rasa berpasir sikit, maybe tepi pantai kot, so pasir masuk dalam apartment KOT (tangan kat bahu, mata pandang atas). Then bila nak mintak sejadah, try  angkat phone, konon-konon nak telefon receptionist tapi takde bunyi lansung, yang ni memang kelakar, sebab telefon tu rupa-rupanya cuma untuk display je hahahaha, kami tertipu.....Gambar telefon tu terlupa plak aku nak snap. Kalo tak mesti aku da letakkan kat entry ni.

Salah satu bilik dalam apartment kat resort ni. Model tak berbayar ialah ucop dan papa ucop
Tapi paling best, bukak sliding door apartment tu nampak laut, biarpon sipi-sipi tapi aku sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee (muka tengah menyengih sebab still terbayang laut depan mata). Aku memang suka kalo air-air ni, air laut ke, air sungai ke, sebab tenang je.

View dari tingkap bilik aku. depan tu adalah Grand Lexis
Bila dah pegi area-area pantai ni, standard la mesti nak makan seafood-seafood gitu. Kat sini ada satu tempat Medan Ikan Bakar Port Dickson tak jauh dari resort yang kitaorang duduk ni. Placed near the sea, da kata kat PD kan. Masa tu memang dah malam sangat so tak nampak la air laut, tapi angin kat sini memang kuat. Malam tu kitaorang order ikan pari, ikan kulit besi, sotong goreng tepung dengan kailan ikan masin untuk 4 orang makan. Sedap dan berbaloi-baloi, sebab tak mahal sangat. Yummy dan segarrr ^_____^

Yummy..yummy..

Ucop tertido sebab angin best kat sini

Bukti ade angin-tengok tudung aku yang herot berot tu
Apa yang menarik lagi kat sini? puding roti susu yang dia serve masa time breakfast tapi tak sempat nak snap, sebab bila amik je terus habis kat dalam pinggan. Kat sini, dorang da siap-siap bagi warning, tak bole membazir, kalo sesape yang ade lebihan makanan, makanan lebihan akan dikenakan bayaran mengikut berat. Perghhhhhh..seram tak tapi good motivation sebenarnya, maklumlah, kita ni, bila nampak makanan banyak jenis, semua kita nak rasa (sama la macam aku), dah tu tak habis...membazir betul. Tapi bila dah dapat warning macam tu, semua makanan licin atas meja huhuhu. 
Chef yang masak hari tu nama dia MOHD AZLI, sebijik macam nama adik aku. Macam mana aku boleh tau..mestilah aku tengok nametag dia hahahaha.
Burpppp..serious kenyang, mana tak nye, dekat 2 jam lepak kat coffee house resort tu. Lepas tu kitaorang lepak dekat tepi pool. Ucop pon join swimming gak. huhuhuhu.

Memang seronokkan.  View dah lah cantik yang penting jauh dari KL(macam la jauh sangat). Tak kira, nak cakap jauh jugak sebab kat KL tak rasa tenang macam kat sini.



Kringggggggggggggggg...da time nak check out. Sedey plak bile nak balik, macam kena balik asrama je.   Ok kitaorang balik dulu GLORY BEACH RESORT... babai. Sayonara (",)
Ucop babai resort dengan muka kerek huhuhu

ADIOS ^__^

My Stick Family from WiddlyTinks.com




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...