Friday, 3 August 2012

Udang Lemak Cili Api

Memandangkan ni Bulan Ramdhan
Bulan yang mulia
Aku cuba merajinkan diri
Untuk meng'share' resepi yang tak seberapa
di sini
yang tentunya mudah dan cepat dimasak








Ada kaitan ke ?









hehehehehehe








Tepat jam 5.30pm (time aku bukak pintu rumah balik dari tempat kerja)
Aku terus bekejar-kejar ke dapur
Tengok apa yang ada dalam fridge
Owh! Ada udang tak sampai sepuluh ekor
Cili api pon ada
Eyh! Eyh! (hey... mama ucop, tak payah nak buat gelabah sangat lah)
Ada cendawan laaaa
Idea menerjah-nerjah ke dalam otak aku
Finally, 
Mama ucop memilih untuk memasak 
Udang Lemak Cili Api
Bersama-sama Cendawan
(Kelllaaasssss ko jahhhhh!!!)







Bahan-bahan
Udang
Cendawan
Bawang merah 5 biji dan  Cili api 11 biji, (ditumbuk lumat)
Halia dan Serai (dititik)
Santan 1 biji
Kunyit serbuk (tiada dalam gambar)
garam (tiada dalam gambar)
Asam keping (pon tiada dalam gambar)
^____*


Cara Masak
Tumis bahan yang ditumbuk
Masukkan kan serai dan halia
Bila bau dah naik
masukkan udang
kacau biar bahan tumis tadi sebati dengan udang
Bila dah sebati
Baru masukkan santan
kacau dengan api sederhana
Bila santan agak-agak dah nak panas
Masukkan cendawan
Tambah garam







Lepas tu...
Ini lah dia...


Adios...wink..*___^

 

1 comment:

Hitam Keris Emas said...

jalan-jalan dan follow sini
:)
nice blog

http://dengarisaya.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...